15 Μαρ 2007

Ζουγκλοκανάλες και ζουγκλοτηλεθεατές

15 Μαρ 2007 , 3:44 μ.μ.
Ας ξεκινήσουμε συγκρίνοντας την ενημέρωση που μας προσέφεραν οι κανάλες για τις 2 τελευταίες πορείες διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα στην ελληνική ζούγκλα.


Πρόκειται για τη χθεσινή ειρηνική πορεία των συνταξιούχων και για την επεισοδιακή πορεία των φοιτητών τις προάλλες.



Image Hosted by ImageShack.us


Για την πορεία των συνταξιούχων, οι καναλες, ενημέρωσαν -όπως και έπρεπε- για τους λόγους για τους οποίους έγινε η πορεία, ποια η κατάσταση των συνταξιούχων, ποια τα προβλήματα τους, ποια τα αιτήματα τους, κτλ κτλ κτλ...


Image Hosted by ImageShack.us


Για την/τις πορεία/ες των φοιτητών, οι καναλες αντί για πληροφόρηση σχετικά με την Παιδεία και όλα όσα σχετίζονται με αυτή (δηλαδή πληροφόρηση ανάλογη του ζητήματος των συνταξιούχων), μας προσέφεραν ενημέρωση αλά πολεμική ανταπόκριση από το ιρακικό μέτωπο.

Πόσα δακρυγόνα έπεσαν, που έπεσαν, πόσοι έφαγαν ξύλο, ποιοι έριξαν μολότοφ, ποιος έβαλε φωτιά στο σπιτάκι του τσολιά, γιατί την έβαλε, ποιος την έσβησε, ποιος έφαγε παστίτσιο πριν πάει στην πορεία, ποια φοράδα χέστηκε και σε ποιανού αλώνι.

Οι ίδιες εικόνες επαναλαμβανόταν κατά συρροήν λες και επρόκειτο για εμφάνιση εξωγήινων μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό το σπιτάκι του τσολιά ούτε η φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτος του Μωυσή να ήταν με τις τόσες ώρες που καιγόταν στις κανάλες!

Για παράδειγμα, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της κανάλας "ALTER" χρονομέτρησα από περιέργεια τη διάρκεια παρουσίασης των επεισοδίων. Το δελτίο άρχισε στις 18.45 και μέχρι τις 19.50 παρουσιαζόταν τα επεισόδια. 1 ώρα και 5 λεπτά!

Και για τα ζητήματα της Παιδείας, που είναι και ΤΟ φλέγον θέμα, ουδέν σχόλιο.

Άντε το πολύ μια πεντάλεπτη συζητησούλα (μαζί με τις διαφημίσεις στο ενδιάμεσο). Αφού βέβαια έχει προηγηθεί η μονόωρη πολεμική ανταπόκριση.


Ιδού το "ειδησιογενές" καναλο-θέαμα μετά από ένα μικρο ζάπινγκ:




Δε λέω, πρέπει να τα δείχνουν και αυτά. Και καλώς τα δείχνουν.

Οχι όμως κατά αυτόν τον τρόπο, ούτως ώστε το φλέγον σπιτάκι του τσολιά να παίρνει τη θέση του φλέγοντος ζητήματος της Παιδείας!

Πληροφόρησαν ποτέ οι καναλες, υπεύθυνα, τον κοσμάκη για ποιο λόγο βγαίνουν οι φοιτητές στους δρόμους και τρώνε ξύλο και εισπνέουν καρκίνο;

Και φυσικά δεν είναι πληροφορία το άκρως επιφανειακό "δε θέλουν να αναβαθμιστεί το Άρθρο 16", που το έχουν μάθει παπαγαλία μέχρι και οι αδέσποτοι σκύλοι της Πλατείας Συντάγματος.


Γιατί δε θέλουν την αναβάθμιση;

Τι φοβούνται;

Εχουν αντιπροτάσεις οι φοιτητές;

Τι προτείνουν;

Γιατί το προτείνουν;

....

Και πολλά άλλα ερωτήματα (με τις απαντήσεις τους) για τα οποία η ενημέρωση από κάθε κανάλα ήταν από ανεπαρκής μέχρι μηδαμινή.

Βέβαια στην περίπτωση των συνταξιούχων, η αναλυτική παρουσίαση του καθεαυτού ζητήματος δεν έγινε επειδή οι κανάλες αποφάσισαν επιτέλους να δράσουν υπεύθυνα και να ενημερώσουν ως έπρεπε. Εάν οι συνταξιούχοι ξεκινούσαν να πετάνε μπαστούνια και μασέλες και δημιουργούσαν ταραχές, τότε η ενημέρωση από τις κανάλες θα ήταν ανάλογη με αυτή περί του ζητήματος των φοιτητών.


---------------------------


Με τους τηλεθεατές όμως τι γίνεται;

Συμβάλλουν και αυτοί σε αυτό το είδος της ενημέρωσης ή είναι απλώς θύματα;

Σε δημοσίευμα μιας εφημερίδας (δε θυμάμαι αν ήταν Το Βήμα ή η Ελευθεροτυπία) αναφέρθηκε, ότι κατά τη διάρκεια παρουσίασης των επεισοδίων, η τηλεθέαση στα δελτία ειδήσεων ήταν στα ύψη.

Συμπέρασμα: Ο κάτοικος της ελληνικής Ζούγκλας, το αναζητάει αυτό το θέαμα και το προτιμάει.


---------------------------


Οπότε, η κότα έκανε το αυγό, ή το αυγό την κότα;

Οι μεν κανάλες μπορούν κάλλιστα να δικαιολογηθούν επικαλούμενες τα οικονομικά οφέλη λόγω της υψηλής τηλεθέασης, οι δε τηλεθεατές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως σημαία το "αυτά βάζουν, αυτά βλέπουμε".


Ομως και οι μεν και οι δε φταίνε γι αυτή την κατάντια.
(η οποία κατάντια έχει παρουσιαστεί και σε πλείστα άλλα θέματα στο παρελθόν)

Οι κανάλες φταίνε, διότι απέχουν από κάθε προσπάθεια σοβαρής και υπεύθυνης αντιμετώπισης κάποιου κυρίου ζητήματος μέσω της ενημέρωσης που παρέχουν, μη σεβόμενες πρώτα απ' όλα τον ίδιο τους τον εαυτό.

Οι τηλεθεατές φταίνε, διότι υπνωτίζονται και αποχαυνώνονται μπροστά στην κάθε οθόνη φρενάροντας έτσι το σημείο του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνο για την κριτική σκέψη. Φταίνε επίσης και για τη μη καταβολή προσπάθειας, ώστε να κατορθώσουν να ξεφύγουν από το επίπεδο του -κάποιων άλλων εποχών- θεατή της αρένας του Κολοσσαίου, μη σεβόμενοι και αυτοί πρώτα απ' όλα τον ίδιο τους τον εαυτό.





ΥΓ
Σχετικά με τους αλήτ την αστυνομία που άρχισε να θυμίζει κάτι μπάτσους και κάτι χωροφύλακες από τα παλιά, θα γίνει αναφορά σε κάποια άλλη στιγμή.
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή