17 Σεπ 2007

Εκλογές. Μερικές πρώτες σκέψεις.

17 Σεπ 2007 , 4:39 μ.μ.
Κάποιος είχε πει πως αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα, τότε θα ήσαν παράνομες.

Βέβαια, τα ευφυολογήματα, μπορεί να είναι εντυπωσιακά, ωστόσο συχνά υπεραπλουστεύουν την πραγματικότητα, ειδικά στην Ελλάδα όπου η τάση για εξυπνάδες και αφορισμούς είναι διάχυτη.

Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την συνολική άνοδο της Αριστεράς.

Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το 1,05 ήτοι 75.320 ψήφοι των Οικολόγων Πρασίνων , της μόνης Πολιτικής ομάδας στην Ελλάδα που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τους Ευρωπαίους αντίστοιχους και κυρίως με τους Γερμανούς Πράσινους.

Χαιρετίζουμε το μικρό έστω κόντυμα του δικομματισμού σε συνδυασμό με την δικαίωση της εμμονής της Αριστεράς στους λαϊκούς αγώνες.

Κατανοούμε ως φαινόμενο την απόσπαση της ακροδεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας και την τοποθέτησή της στον ΛΑ.Ο.Σ

«Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα που καταγγέλλεται για τη ρατσιστική, αντι-σημιτική και ξενοφοβική εικόνα του, εισέρχεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την κατάρρευση της δικτατορίας το 1974» σημειώνει μεταξύ άλλων η έγκυρη Βρετανική Guardian, μία εφημερίδα που παρακολουθεί τα εν Ελλάδι επί μακρόν, μία εφημερίδα που στήριξε ανοιχτά τους Έλληνες και την Ελλάδα στην εποχή της Απριλιανής συμμορίας των συνταγματαρχών.

Η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, που ωστόσο επαρκεί για αυτοδυναμία, είναι ικανή αιτία να δημιουργεί στον ηγετικό πυρήνα του ΛΑ.Ο.Σ αρκετή ανησυχία.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα την αποσκίρτηση κάποιων βουλευτών προς «ανεξαρτητοποίηση» και ουσιαστικά αφομοίωση στην κυβερνητική πλειοψηφία της Ν.Δ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε και το BBC στην χθεσινοβραδινή εκπομπή του , τα σημερινά ποσοστά της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, είναι τελείως πρόσκαιρα μίας που έρχονται από τις δεξαμενές της Νέας Δημοκρατίας κατά κύριο λόγο.

Ο Βρετανός σχολιαστής, συμπίπτοντας με την συνάδελφό του στην Deutsche Welle, εκτίμησε πως τα πραγματικά ποσοστά του ακροδεξιού/ εθνικιστικού χώρου στην Ελλάδα δεν μπορούν να ξεπερνούν το 2,5%.

Στην ίδια γραμμή ακριβώς και στην Κύπρο, οι πρωινοί σχολιαστές του μεγάλου παγκύπριου ραδιοφωνικού σταθμού Astra fm, χαρακτήρισαν τη νέα βουλή ως γαλάζια, πράσινη , κόκκινη, με μία πινελιά μαύρου.

Σε κάθε περίπτωση, φίλες και φίλοι του jungle – report το αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσο αυτό το συσχετίζουμε με τον ΛΑ.Ο.Σ δεν μας ικανοποιεί.


Το ότι μετά τις πυρκαγιές κυρίως ήταν αναμενόμενο, το ξέραμε ασφαλώς και, για αυτό όλη αυτή την περίοδο επενδύσαμε αρκετό χρόνο και κόπο στην ανάδειξη του τι είναι ο ΛΑ.Ο.Σ.

Και είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικό της πολιτικής ένδειας που διέπει αυτόν τον «χώρο» πως, δεν μας απάντησαν ούτε μία φορά, σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που θέσαμε ξεκάθαρα, ακόμα και όταν αφορούσαν στο «πρόγραμμά» τους.

Ούτε μία φορά.

Οι άνθρωποι αυτοί (όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι) γνωρίζουν μόνο να κραυγάζουν:

Μας γράφει ο νεολαίος του ΛΑ.Ο.Σ στο φόρουμ τους:

Αγαπητοί Shy, Spy, Sky, Μας πολεμήσατε πάρα πολύ. Πετάξατε λάσπη όλες αυτές τις μέρες και το ξέρετε πολύ καλά. Φωνάζατε ότι δεν υποστηρίζετε κανένα κόμμα. Ξέρουμε ότι στηρίζετε το ΕΝΑΝΤΙΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνω ανωτερότητα. Εύχομαι συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ, τον πρόεδρό του και εσάς, τους ψηφοφόρους του.
Αλλά δεν ξεχνώ τα ελεεινά σας post, όμορφα γραμμένα και σερβιρισμένα με παραπλανητικά videos φτιαγμένα με την Θεμ-ική και την Λαζοπουλ-ιστική τακτική. Παραπλανήσατε πολύ κόσμο, ομολογώ ότι τα καταφέρατε μια χαρά. Αλλά δεν καταφέρατε να ξεγελάσετε εμάς, τους σταθερούς ψηφοφόρους που γνωρίζουμε καλά, περισσότερο απ' ότι νομίζετε, το Γιώργο Καρατζαφέρη. Το ξέρω ότι σας πειράζει που ο ΛΑ.Ο.Σ. μπήκε στη Βουλή. Σας τσούζει. Το μόνο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή είναι αφενός να σας ευχηθώ ολόψυχα ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ και αφετέρου να σας αφιερώσω αυτό το βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=ElACqPl7wbI Υ.Γ.: Εννοείται ότι δεν ξανα-ασχολούμαι μαζί σας, ότι κι αν γράψετε από δω και πέρα. Σας ανέδειξα σε αυτό το forum και αυτό θεωρώ ότι ήταν μεγάλο λάθος μου. Αλλά ήθελα να μοιραστώ με τους υπολοίπους νεολαίους του ΛΑ.Ο.Σ. τη μπουρδολογία σας, για να δουν την προπαγάνδα σας. Νομίζω ότι τώρα μπήκατε στη θέση σας, παρά τις όποιες προσπάθειές σας (υβριστικά κείμενα, banners κατά του ΛΑ.Ο.Σ. που δίνατε τον κώδικά τους για να τον χρησιμοποιήσουν και άλλα τιποτένια blogs σαν το δικό σας και άλλα...). Και πάλι περαστικά. ΣΕΙΣΜΟΣ! ΣΕΙΣΜΟΣ! ΗΡΘΕ Ο ΛΑ.Ο.Σ.!
Αναρωτιέται βέβαια κάποιος, για το τι θέλει να πει ο ποιητής.
Αλήθεια πότε βγήκαμε από τη θέση μας για να μπούμε τώρα;

Εδώ που ήμασταν ήμαστε και, θα συνεχίσουμε να χτυπάμε αλύπητα με καθαρά πολιτικά όπλα αλλά και τη σάτιρα ασφαλώς, τον ρατσισμό, τον νεοφασισμό, την ξενοφοβία , την πολιτική αλητεία και την υποκρισία όπου και να τα συναντάμε.

Ναι, ο στόχος μας ήταν να μην μπει το «κόμμα» του κου Καρατζαφέρη στη Βουλή.

Όχι γιατί δεν θέλουμε πεντακομματική ή εξακομματική βουλή κλπ.

Θέλουμε και παραθέλουμε. Όμως δεν θέλαμε να δούμε τον συγκεκριμένο χώρο και ανθρώπους όπως ο κος Πλεύρης, ο κος Βορίδης, ο κος Γεωργιάδης κλπ να μπαίνουν στη Βουλή.

Γιατί, πέρα από τα καλύμματα και τα αντιρατσιστικά φτιασίδια της προεκλογικής περιόδου, εκπροσωπούν όλα όσα για μας ορίζουν τον σκοταδισμό.

Όπως έγραψα και αλλού, με αυτούς που αθροίζονται στον χώρο της «Αντεπίθεσης» έχει κανείς πεδίο να συζητήσει και να ανταλλάξει καθαρά ιδεολογικές απόψεις.

Αντίθετες; Ναι.
Διαφορετικές; Ναι.
Εχθρικές; Ναι, ευχαρίστως.
Αλλά, είναι Απόψεις.

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, συνιστά έναν ιδεολογικό χαβαλέ, που ποντάρει στον συναισθηματικό πατριωτισμό και τίποτα άλλο, το δε «ιδεολογικό» του στίγμα, είναι η επιτομή του αχταρμά.

Ο κύριος Καρατζαφέρης πάντως, πέτυχε προς ώρας τον προσωπικό του στόχο. Ξαναμπαίνει στο παιχνίδι , στο mainstream της σκηνής.

Περιθώρια ,πέρα από διάφορες ρητορείες δεν έχει πολλά.

Αν ο κος Καραμανλής αύριο μεθαύριο το παίξει αλά Σαρκοζί βάζοντας στην κυβέρνηση 1-2 προσωπικότητες πέραν του στενού κομματικού του χώρου, θα απαλλαχτεί τελείως από τα ακροδεξιά βαρίδια και αργότερα όπως έγραψα πιο πάνω δεν αποκλείεται να δούμε την αφομοίωση κάποιων στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ στη Ν.Δ.

Το μεγάλο ερώτημα, είναι τώρα το τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ.

Παρά την «λύσσα» του Ευάγγελου Βενιζέλου να μπει μπροστά , δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα εκχωρήσει τη θέση του εύκολα.

Στο κάτω –κάτω της γραφής, ουσιαστικά, και αυτός, ηττήθηκε μία φορά, όπως και ο Κ.Καραμανλής . Γιατί, η ήττα του 2004 ουσιαστικά έχει να κάνει με τη φθορά της περιόδου Σημίτη και όχι με τον ίδιο.

Το 2004, ο Γ.Παπανδρέου, έλαβε μία σαφή εντολή την οποία δεν ικανοποίησε.
Ήταν το περίφημο «Γιώργο, άλλαξέ τα όλα».

Όμως δεν έγινε τίποτα. Μόνο, το….μετέωρο βήμα του πελαργού, που οδήγησε στην χθεσινή ήττα.

Δεν ξέρω αν ο Γ.Π. έχει καιρό, κουράγιο, διάθεση και μηχανισμό να κάνει τώρα αντεπίθεση, να ξεκαθαρίσει σκληρά τον κόπρο του Αυγεία από το ΠΑΣΟΚ και να επιβάλλει αυτό που πραγματικά εκπροσωπεί και είναι ο ίδιος:

Έναν σύγχρονο καθαρόαιμο Ευρωπαίο πολιτικό αλά Tony Blair σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης (ευτυχώς δεν έχει το βάρος μίας Βρετανίας στη διεθνή σκηνή).

Ο Γ.Παπανδρέου, είναι το μόνο πολιτικό χαρτί του ΠΑΣΟΚ για έναν γενναίο εκσυγχρονισμό.

Υπό τον όρο, πως δεν βάλει νερό στο κρασί του, και πως θα πάψει ο ίδιος να ταλαντεύεται σε ένα διαρκές και οδυνηρό «μεταξύ».

Κάποτε, ήταν ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στην Ελλάδα, από τους νεότερους. Μετά, έπαψε να είναι ο εαυτός του. Αν μπορεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του δεν το ξέρω, γιατί δεν γνωρίζω τους συσχετισμούς.

Η άλλη ελπίδα για το ΠΑΣΟΚ είναι η κα Διαμαντοπούλου, επίσης καθαρόαιμη Ελληνίδα-Ευρωπαία πολιτικός.

Σε περίπτωση που ο Γ.Παπανδρέου δεν κάνει ή δεν μπορεί να κάνει το βήμα θα τολμήσει;
Αλλιώς, το σκηνικό ανοίγει για τον «πολύ» Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο οποίος θα βάλει μεν το ΠΑΣΟΚ σε μία τροχιά εξουσίας (ενδεχομένως) αλλά παράλληλα θα το προσδιορίσει σε μία βαθύτατη συντήρηση ουσίας, σε μία ανεπάρκεια ρήξεων με τα ουκ ολίγα κατεστημένα της χώρας.

Αυτό, έχει και τα καλά του για την Αριστερά και κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί, ο τελευταίος, είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα, που έχει μία ξεκάθαρη και τολμηρή γραμμή σε δύο σημαντικά –κατά τη γνώμη μου ζητήματα.

Το περιβάλλον από τη μία και, το κρίσιμο και επιβεβλημένο κάθετο διαζύγιο μεταξύ Πολιτείας και εκκλησίας. Όπως και στην εξαφάνιση εκείνου του θλιβερού «Θρησκευμάτων» από τον τίτλο και το περιεχόμενο του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κος Βενιζέλος, ανήκει σε εκείνους που θέλουν να τα πηγαίνουν πρίμα με το εκκλησιαστικό κατεστημένο αφ ενός και, αφ ετέρου το Περιβαλλοντικό ζήτημα, του είναι ακατανόητο στην ολότητα του και την κρισιμότητά του.

Οι επόμενες μέρες, θα δείξουν τι απίδια πιάνει ο κάθε σάκος.

(με το διαφημιστικό του ξυδιού που μας απέστειλε ο Νεοσσός Θεόφρασος, ομολογουμένως γέλασα! Λίγη πλάκα στην ένταση των ημερών δεν βλάφτει διόλου και το χιούμορ γενικώς κάνει καλό)
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή