5 Σεπ 2008

Όψεις της μακροοικονομίας στο κέντρο της πόλης

5 Σεπ 2008 , 10:14 π.μ.
Από τον φίλο Servitoros, είχαμε ένα σχόλιο, το οποίο το τοποθετούμε εδώ ωε ανάρτηση του Jungle - Report, αφού του ταιριάζει μία πιο ξεχωριστή θέση μέσα στο ευ-λόγιον. Το θέμα με το οποίο καταπιάνεται είναι ιδιαίτερο και τόσο επίκαιρο.

Η χρήση των μεταναστών ως μοχλός πίεσης για την ανάπτυξη "επιχειρηματικών" σχεδίων, την εφαρμογή τους και εν τέλει, μίας οικονομικής δραστηριότητας, η οποία μόνο στην καυτεύθυνση της πολυδιαφημισμένης ανάπτυξης δεν κινείται. Θα μπορούσε να είναι και υπότιτλος της ανάρτησης.

Ας πάρει το λόγο ο Servitoros με το πολύ καλό σερβίς του.

Σομαλοί, Νιγηριανοί και Εσκιμώοι στο κέντρο της Αθήνας ή Χέρι-Χέρι με την ελεύθερη αγορά (και με σπόντα με τον Καρατζαφέρη).
Η μια όψη της ελεύθερης αγοράς στο κέντρο της Αθήνας: εγκληματικότητα και παραοικονομία.

Η συγκεκριμένη περιοχή όπου έγιναν τα γεγονότα με τους αφρικανούς ήταν τμήμα του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου της Αθήνας με καταστήματα τροφίμων, οικιακά είδη, εργαλεία, σιδερικά κλπ.
Οι αλλαγές στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας (αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις κτλ.) αλλά και η έλευση των σουπερ μάρκετ οδήγησε σε μαρασμό της περιοχής με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να κλείνουν τα καταστήματα τους. Οι χαμηλές τιμές των καταστημάτων στην περιοχή οδήγησε στο αρκετούς μετανάστες να αγοράσουν καταστήματα στην περιοχή και η περιοχή να αποκτήσει ένα πολυεθνικό χαρακτήρα ο οποίος μέχρι πριν από τρια χρόνια δεν είχε υψηλή εγκληματικότητα.
Τα πάντα άλλαξαν με την εγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή. Οι χρήστες ναρκωτικών που είχαν διασπαρεί στην πόλη μετά την ανάπλαση του ηλεκτρικού και την εκδίωξη τους από τα Εξάρχεια (τόσο από τους αστυνομικούς όσο και από τον αντιεξουασιαστικό χώρο) βρήκαν ως νέο στέκι την περιοχή του ΟΚΑΝΑ.
Η αποτυχημένη κατά των ναρκωτικών, πολιτική του κράτους και η αδυναμία του ΟΚΑΝΑ να καλύψει την απεξάρτηση του συνόλου των χρηστών, οδήγησε την περιοχή να γίνει παζάρι για απαγορευμένες ουσίες.
Με δεδομένη την κατάσταση ήταν λογικό το οργανωμένο έγκλημα να στραφεί στην προσλήψη μεταναστών ως βαποράκια στην συγκεκριμένη περιοχή (οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι το οργανωμένο έγκλημα παραμένει σε ελληνικά χέρια με μετανάστες να στρατολογούνται στα χαμηλότερα επίπεδα των συμμοριών όπως οι αφρικανοί-βαποράκια ή οι αφρικανοί-νταβατζήδες της περιοχής.
Εξαίρεση παραμένουν οικονομικές απάτες όπου μικρές συμμορίες ανατολικοευρωπαίων δρούν μόνες τους αλλά με έντονη κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη.
Η απουσία αστυνόμευσης στην περιοχή οδήγησε στην συνεχόμενη αύξηση της εμπορίας ναρκωτικών στην περιοχή με αποτέλεσμα τις συγκρούσεις συμφερόντων στην περιοχή και στην ανάπτυξη άλλων μορφών παραοικονομίας στην περιοχή όπως η πορνεία.

Η απεικόνιση της μακροοικονομίας στην καθημερινότητα του κέντρο της Αθήνας.
Η άλλη όψη της ελεύθερης αγοράς στο κέντρο της Αθήνας: κρατικός νεοφιλελευθερισμός και real estate η παίζοντας μονόπολη με αληθινά ευρώ.
Είναι γνωστό ότι μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου και την ολοκλήρωση των περισσότερων μεγάλων έργων, οι τράπεζες και οι κατασκευαστικές εταιρίες στράφηκαν στα real estate. Τα πολλά λεφτά στα real estate είναι στην αναπλάσεις περιοχών: παίρνω μια περιοχή σε παρακμή, αγοράζω οικόπεδα και κτίρια κοψοχρονιά και φτιαχνώ μοντέρνες κατοικίες, studio, lofts κτλ. trendy καταστήματα, bar και εστιατόρια τα οποία τα πουλάω σε τρελές τιμές, αρπάζω την υπεραξία και πάω για άλλες αναπλάσεις.
Το μυστικό βέβαια είναι το πως μεθοδεύεται η διαδικασία και το πως οδηγείται μια περιοχή σε παρακμή και εδώ είναι που οι εταιρίες real estate πανέ χέρι χερί με το κράτος τα media και τον δήμο.
Η περίπτωση του κέντρου
Ας πάρουμε την περίπτωση της συγκεκριμένης περιοχής.
Το κράτος μειώνει την αστυνόμευση της περιοχής και σφυρίζει αδιάφορα για την δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή (σε όσους λένε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγθεί από την αστυνομία ας θυμήσω την περίοδο των Ολυμπιακών, όπου είχαμε πλήρη τάξη και ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας) οδηγώντας το μόνιμο πληθυσμό σε κατάσταση φόβου.
Επιπλέον το κράτος αντιμετωπίζει την περιοχή ως κοινωνικό σκουπιδότοπο τοποθετώντας εμμέσως χρήσεις και λειτουργίες που δοκιμάζονται από την προκατάληψη του κοινωνικού συνόλου, π.χ. οι χρήστες ναρκωτικών και ο ΟΚΑΝΑ .
Ο μεν δήμος δεν κάνει καμία απολύτως παρουσία στην περιοχή (δημοτικές αναπλάσεις, πάρκα, υπηρεσίες κτλ.) ενώ βασικές υπηρεσίες του υπολειτουργούν στον ίδιο χώρο (συγκομιδή σκουπιδιών, φωτισμός, αποχέτευση, οδικά εργά κτλ.) οδηγώντας την περιοχή σε μαρασμό.
Τέλος τα media φουσκώνουν ακόμα περισσότερο τα γεγονότα (βλ. τα γεγονότα με τους αφρικανούς) με σκοπό να τρομοκατήσουν τους κατοίκους ώστε να εγκαταλείψουν την περιοχή πουλώντας όσο όσο στις εταιρίες real estate.
Και φτάνουμε στις τελευταίες δυο εβδομάδες.
Πριν από περίπου 10 μέρες ο Δήμος Αθηνών ανακοίνωσε την ανάπλαση της περιοχής με την πεζοδρόμηση της περιοχής και την ανάπτυξη των κατοικιών στην περιοχή. Η συγκεκριμένη ανάπλαση είναι που θα διώξει και τους τελευταίους εμπόρους από την περιοχή και όχι οι ξένοι αφού η πεζοδρόμηση θα αυξήσει τα ενοίκια στην περιοχή ενώ η λειτουργία των περισσοτέρων καταστημάτων βασίζεται στην χρήση του αυτοκινήτου τόσο από τους πελάτες τους, όσο και από τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούν τα καταστήματα.
Την θέση των καταστημάτων θα πάρουν τρέντυ μπαρ εστιατόρια και καταστήματα που θα εξυπηρετούν τους νέους κάτοικους της περιοχής. Μετά την ανακοίνωση του δήμου είχαμε τα επεισόδια με τους αφρικανούς, τα media φουσκώνουν και πάλι την κατάστασή καλλιεργώντας φόβο.
Ο κόσμος φεύγει άρον άρον από την περιοχή, οι επιχειρήσεις real estate έρχονται στην περιοχή, το κράτος ανακοινώνει ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι...
Ακολούθως το ίδιο κράτος, στέλνει τους μπάτσους στην περιοχή για γενική εκαθάρριση από μετανάστες και ναρκομανείς και όλα είναι έτοιμα για την ανάπλαση της περιοχής. Βέβαια το πρόβλημα δεν έχει λυθεί αφού χρήστες ναρκωτικών και οργανωμένο έγκλημα μετακινούνται σε άλλη περιοχή μέχρι την επόμενη ανάπλαση.
Τάδε έφη Servitoros




_____________________________

Παλιά σχόλια (114)
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή