31 Οκτ 2008

Zeitgeist II Addendum

31 Οκτ 2008 , 6:31 μ.μ.
Κυκλοφορεί πλέον στο ίντερνετ (και με ελληνικούς υπότιτλους) το Zeitgeist II, και κατά τη γνώμη μου είναι πιο "επιθετικό" από το πρώτο , με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες.


Χωρίζεται σε 4 μέρη.


Στο πρώτο μέρος γίνεται ανάλυση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού / τραπεζικού συστήματος. Παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς χτυπάει κέντρο απαντώντας στο ερώτημα "τι είναι χρήμα", και μας λέει ότι είναι χρέος και αέρας κοπανιστός, αποδεσμευμένο πλέον από τον κανόνα χρυσού, στον οποίο είχε στηρίξει την ανάλυσή του ο Μαρξ.

Τις ίδιες αποκαλυπτικές πληροφορίες θα βρείτε, μαζί με περισσότερες λεπτομέρειες και σύντομη ιστορία της οικονομίας και σε ένα άλλο βίντεο (δυστυχώς χωρίς ελληνικούς υπότιτλους, αν και θα άξιζε κάποιος να κάνει την παλλικαριά!). Κι όποιος γνωρίζει άλλες πηγές γι' αυτό το θέμα που καθορίζει αποφασιστικά τη ζωή μας, ας μας τις πει.


Το δεύτερο μέρος παρουσιάζει τις αποκαλύψεις του John Perkins, ενός πρώην "Hitman", δηλαδή ανθρώπου που μισθώνουν οι αμερικανικές πολυεθνικές για να κλείνει οικονομικές συμφωνίες με ηγέτες άλλων χωρών, συμφωνίες οι οποίες οδηγούν στην οικονομική υποδούλωση των χωρών αυτών. Η ιστορία του εξηγεί πολλά για τα δημόσια χρέη, τις ιδιωτικοποιήσεις, και τις ανατροπές κυβερνήσεων, κυρίως στη λατινική Αμερική, αλλά και αλλού.

Ευτυχή συγκυρία αποτελεί το γεγονός ότι ο John Perkins είναι επίσης ο ήρωας του καινούριου ντοκιμαντέρ του Στ. Κούλογλου, "Apology of an Economic Hitman" , το οποίο μάλιστα κλήθηκε να συμμετάσχει στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα, κυκλοφορεί μεταφρασμένο και στα ελληνικά το βιβλίο του Perkins "Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου", από τις εκδόσεις "Αιώρα". Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει την μιάμισης ώρας συνέντευξή του στο γιουτιούμπι (χωρίς ελληνικούς υπότιτλους).


Το τρίτο μέρος είναι (θα μπορούσαμε να πούμε) η ιδεολογική κατεύθυνση που προτείνει το ντοκιμαντέρ, το Venus Project, μία σύλληψη του Jacque Fresco. Κεντρική ιδέα είναι ότι υπάρχουν στη γη αποθέματα αρκετά για να ταΐσουν, στεγάσουν, και γενικά να προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη. Η τεχνογνωσία σήμερα είναι τέτοια που μπορεί να το κατορθώσει, ανεβάζοντας το επίπεδο ζωής όλων των ανθρώπων, και σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Τα βασικά εμπόδια μέχρι τώρα είναι το "μονεταριστικό" (χρηματοοικονομικό) σύστημα, και οι πολιτικοί που το υποστηρίζουν. Το Venus Project συνοδεύεται από φουτουριστικές εικόνες της κοινωνίας του μέλλοντος.


Τέλος, το τέταρτο μέρος κάνει μία ανασκόπηση των κινδύνων που απειλούν την κοινωνία σήμερα, έρχεται σε ευθεία ρήξη με το υπάρχον σύστημα, και προτείνει κάποιες λύσεις που θα συντελέσουν ή θα συμβάλουν στην ανατροπή του. Το ντοκιμαντέρ κλείνει με ένα αισιόδοξο μήνυμα.





Πιστεύω ότι ένας διάλογος γύρω από αυτά τα θέματα, και μια κριτική τοποθέτηση (υπέρ ή κατά) για τον τρόπο με τον οποίο τα πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ, θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για όλους μας.



_____________________________

Παλιά σχόλια (131)
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή