30 Δεκ 2008

Το χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων

30 Δεκ 2008 , 10:53 π.μ.

20 Μαίου 2008
Το Ισραήλ συμφώνησε κατ' αρχήν σε μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας για την οποία θα γίνουν διαπραγματεύσεις μέσω της Αιγύπτου, ανακοίνωσε σήμερα ένας αιγύπτιος ανώτερος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο Mena.
"Οι ισραηλινοί ηγέτες γνωστοποίησαν την υποστήριξη τους και την κατανόησή τους προς την αιγυπτιακή πρόταση που αφορά μια εκεχειρία", στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών, Ομαρ Σουλεϊμάν, μεταβίβασε την ισραηλινή απάντηση σε μια αντιπροσωπεία του κινήματος Χαμάς που έφθασε χθες Δευτέρα στη Κάιρο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ή αιγυπτιακή πρόταση κάνει λόγω στην αρχή για μια ηρεμία--τερματισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και των εκτοξεύσεων παλαιστινιακών πυραύλων κατά του Ισραήλ--που θα ανοίξει το δρόμο σε συνομιλίες για την ανταλλαγή κρατούμενων ανάμεσα στο εβραϊκό Κράτος και την Χαμάς, καθώς και το άνοιγμα σημείων διέλευσης στη λωρίδα της Γάζας, διευκρίνισε.

19 Ιουνίου 2008. Ξημερώματα.
Αρχίζει η επίσημη εκεχειρία στη Γάζα.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ανεξάρτητα με το εάν εφαρμοσθεί η εκεχειρία, το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται σε τροχιά αναπόφευκτης πολεμικής σύγκρουσης.

12 Αυγούστου 2008

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρουκέτα από την Λωρίδα της Γάζας έπληξε τη πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ παραβιάζοντας την εκεχειρία η οποία ισχύει από τις 19 Ιουνίου. Πάντως η ρουκέτα δεν προξένησε καταστροφές ή τραυματισμούς. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Σε αντίποινα για την επίθεση, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, διέταξε το κλείσιμο σήμερα των μεθοριακών σταθμών προς τη Γάζα.

Πάντως ηγέτες της Χαμάς προειδοποίησαν εξτρεμιστικές φατρίες ότι θα αναλάβουν δράση εναντίον οποιουδήποτε παραβιάσει την εκεχειρία.

16 Νοεμβρίου 2008

Η εκεχειρία με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που ίσχυε από τις 19 Ιουνίου, «θρυμματίστηκε» μετά τις πρόσφατες βιαιότητες, δήλωσε ο ισραηλινός μεταβατικός πρωθυπουργός Εχουντ Ολμερτ.
Ο Ολμερτ ζήτησε επίσης, στη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου, από τους επικεφαλής του στρατού να εκπονήσουν σχέδια για «το τέλος του καθεστώτος της Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Λάβαμε μέτρα και θα συνεχίσουμε τη δράση μας ώστε αυτή η κατάσταση να μην στραφεί εναντίον των πολιτών του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Ολμερτ.
Στο μεταξύ, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινοί αεροπορική επιδρομή εναντίον ομάδας που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει πυραύλους ανατολικά της Γάζας, ανακοίνωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή και ο ισραηλινός στρατός.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την αεροπορική επίθεση «εναντίον ομάδας Παλαιστινίων που εκτόξευαν πυραύλους από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».
Λίγο πριν την επίθεση, δύο παλαιστινιακοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον περιοχής στο νότιο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, παραμένουν κλειστά τα περάσματα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άρση του αποκλεισμού. Σήμερα συνεδριάζει το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει την κατάσταση στην περιοχή.

Σήμερα
Οι πολεμικές πια επιχειρήσεις, συνεχίζονται επίσημα ως τέτοιες. Και στο πεδίο της αληθινής μάχης και στο πεδίο της προπαγάνδας. Αλληλοκατηγορίες για σφαγές αμάχων, αλλά ο ένοχος πάντα ποκίλλει ανάλογα με την πηγή της ενημέρωσης.

Το δίκαιο είναι με τους εκπατρισμένους (τους πρόσφατα εκπατρισμένους ή τους παλαιότερα), με τους φτωχούς, με τους αδύναμους. Ναι, αλλά δε ζητείται δίκαιο και μάλιστα πολεμικό που να αποκλείει τη συνύπαρξη.

Ζητείται ζωή, απέναντι στον άφθονα παρεχόμενο θάνατο.

Από τον καιρό της πρώτης Ιντιφάντα, το 1987 αλλά και της δεύτρης το 2000, οι κυνικές δηλώσεις και ευχές για προσωρινές εκεχειρίες, αφθονούν. Όλοι γνωρίζουν πως είναι αναπόφευκτη η τελική (;) σύγκρουση.

Οι «κάποιοι πολιτικοί αναλυτές» που τον καιρό της έναρξης της προσωρινής εκεχειρίας (19/6/08) εκτιμούσαν ότι «...ανεξάρτητα με το εάν εφαρμοσθεί η εκεχειρία, το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται σε τροχιά αναπόφευκτης πολεμικής σύγκρουσης.» αποδεικνύονται για ακόμα μία φορά τόσο αληθείς όσο και κυνικοί.

Είναι απαραίτητος ο μηχανισμός παραγωγής «κακών» για να επιβιώνει ο αντίστροφος μηχανισμός πααγωγής «καλών». Η αδικία πρέπει να διαιωνίζεται για να στέκει ως απειλή, ως παράδειγμα για όποιον τολμά ανα αμφισβητεί τους προστάτες του. Αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα.

Από την άλλη, το πετρέλαιο κατρακύλησε. Πρέπει να ανέβει γιατί υπάρχουν χώρες που το 99% του ΑΕΠ τους είναι εξορυκτικά εξαρτώμενο.

Είναι και η οικονομική «ύφεση». Οι αγορές ζητούν απεγνωσμένα κίνηση. Αν δεν υπάρχει την επινοούν.

Τελικά είναι να θαυμάζεις την αυτορρύθμιση του κόσμου μας. Να τον χαιρόμαστε....



_____________________________

Παλιά σχόλια (78)
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή