5 Ιαν 2009

Επίθεση κατά αστυνομικών των ΜΑΤ

5 Ιαν 2009 , 2:17 μ.μ.


Τα γεγονότα


Σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2008, στις 3:05 τα ξημερώματα, στην συμβολή των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτη (πίσω από το Υπουργείο Πολιτισμού) έγινε δολοφονική επίθεση κατά τριών αστυνομικών των ΜΑΤ, που ήταν σε σκοπιά. Η επίθεση έγινε με καλάσνικοφ και mp5 πυροβόλο και συγχρόνως ερρίφθη επιθετική χειροβομβίδα, ελληνικής κατασκευής, που χρησιμοποιείται από τον στρατό. Οι δράστες διέφυγαν πεζή, μέσω της οδού Νοταρά.

Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για τρεις δράστες, η ΕΛ.ΑΣ. αρχικά για 2 και λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Βασίλης Τσιατούρας, για άγνωστο αριθμό δραστών. Παράλληλα βρίσκεται εν αναμονή προκήρυξης, για την ανάληψη της ευθύνης και των λόγων της επίθεσης.

Από την επίθεση τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ο 21χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ Διαμαντής Ματζούνης, που υποβλήθηκε σε 6ωρη χειρουργική επέμβαση, στον Ερυθρό Σταυρό, όπου και νοσηλεύεται στην Μ.Ε.Θ. Ο Πρόεδρος του νοσοκομείου, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη την κατάσταση της υγείας του.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, κ. Τσιατούρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε το ένα από τα δύο καλάσνικοφ, που χρησιμοποιήθηκαν και στην επίθεση κατά της κλούβας των ΜΑΤ, στις 23-12-08 στην Καισαριανή. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η προσωπική του άποψη, χωρίς να υπάρχει κάποιο στοιχείο που να το επιβεβαιώνει, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί (δράστες) δεν βγήκαν ξαφνικά. Κάτι είχαν στο μυαλό τους και βρήκαν αφορμή το τραγικό περιστατικό της ανθρωποκτονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, για να εκδηλώσουν αυτό που είχαν σκοπό.

Όσον αφορά στο mp5, μετά από έρευνα της εγκληματικής υπηρεσίας των καλύκων που συνελέγησαν, ταυτοποιήθηκε με αυτό που χρησιμοποίησε η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» στην επίθεση κατά του Α.Τ. Νέας Ιωνίας, στις 30-4-2007.

Κατά την διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών έγιναν πάνω από 72 προσαγωγές υπόπτων, από τους δρόμους και τα μαγαζιά των Εξαρχείων.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ρήψη χημικών στην περιοχή, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία πλέον και με την Αντιτρομοκρατική, έχει ξεκινήσει εξονυχιστικούς ελέγχους με έρευνες, από πόρτα σε πόρτα. Η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων είναι αποκλεισμένη.

Οι δηλώσεις


Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: "Εκείνοι που χτύπησαν τον αστυνομικό είχαν ως στόχο της Δημοκρατία και την ομαλότητα. Σύντομα θα αντιληφθούν ότι η Δημοκρατία είναι ισχυρή και η κοινωνία θωρακισμένη. Το ηθικό της Αστυνομίας και η προσήλωση στα δημοκρατική ιδεώδη είναι δεδομένα και δεν πρόκειται να τα θίξει καμία σφαίρα και κανένας δολοφόνος".

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παπακωνσταντίνου μίλησε για διάλυση της ΕΛ.ΑΣ.

Για ενέργεια που λειτουργεί στα πλαίσια μιας λογικής παρακράτους, έκανε λόγο ο Φώτης Κουβέλης του ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΚΕ, δια του εκπροσώπου τύπου του, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι στόχος είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Ως στοχοποίηση της ΕΛΑΣ χαρακτήρισε το γεγονός ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης και ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής.

Αντί επιλόγου


Μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον των αστυνομικών αλλάζει πλέον το σκηνικό στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., από τις επόμενες ημέρες, δεκάδες αστυνομικοί πρόκειται να περιπολούν, ακόμα και μέσα στα Εξάρχεια.

Μια ενδεικτική, των αναμενόμενων κλιμακώσεων των αστυνομικών ελέγχων στην περιοχή των Εξαρχείων, δήλωση ήταν αυτή του Γιώργου Αποστολόπουλου, συμβούλου διαμερίσματος, που έκανε λόγο για κοινωνία βίας και ράμπο και ζήτησε να κλείσει το Πολυτεχνείο και να γίνει μουσείο.

Όσο οι πληροφορίες παραμένουν, σε πολλά σημεία, αντιφατικές, θα ήταν άτοπη, άστοχη και επιπόλαιη οποιαδήποτε προσπάθεια ανάλυσης των γεγονότων, όπως και οποιαδήποτε, εν θερμώ, τοποθέτηση. Δεν είμαι της «ασφαλούς» λογικής των ίσων αποστάσεων, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή είναι ενδεδειγμένη.

Γι’ αυτό και επέλεξα να παραθέσω απλώς την επιτομή –εν είδη ρεπορτάζ- των γεγονότων και των σχετικών δηλώσεων. Η προσωπική μου θέση θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.






_____________________________

Παλιά σχόλια (220): Σελ.2 , Σελ.1
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή