23 Ιουλ 2009

Αναζητώντας τη χαμένη αργία

23 Ιουλ 2009 , 11:01 π.μ.
(μία μικρή καλοκαιρινή προσωπική ιστορία αναζήτησης μίας επιπλέον μέρας αργίας)

Διατρέχοντας (ομολογώ κάπως νωχελικά) σελίδες στον firefox, έπεσα και πάνω στο διασκεδαστικότατο στιγμιότυπο της ημέρας . Στάθηκε αρκετό να μου φτιάξει τη διάθεση.

Πέρα από το ότι μας έχουν συνηθίσει σε νοητικές ακροβασίες και θέσπιση επετείων "εθνικού χαρακτήρα" για να τονώνουν το πατριωτικό μας αίσθημα (βλ. μνημόσυνο μεγαλέκου στην έκθεση βιβλίου στην παραλία Θεσσαλονίκης) αξίζει κανείς να σταθεί στον ορισμό των ημερομηνιών.

Κάποιοι λοιπόν "πατριώτες" βγάλανε ένα "φιρμάνι" -καθόλου ελληνοπρεπής όρος- για τον "εορτασμό" της επετείου της μάχης των Θερμοπυλών, στις 25 Ιουλίου. Να και η "διαφήμιση" (το flyer θα μπορούσαμε να πούμε)


Επειδή μου γέννησε την περιέργεια η ημερομηνία διεξαγωγής της μάχης των Θερμοπυλών, πέρα από το έτος 480 πΧ που μάθαμε στο σχολείο και δεδομένου πως δεν μπορεί κανένας να βασιστεί στις ιστορικές γνώσεις των ¨πατριωτών" πόσο μάλλον στις χρονολογήσεις, έψαξα να βρω σχετικά στοιχεία. Άλλωστε πως να φτιάξεις επέτειο δίχως ημερομηνία;

(οι ανθέλληνες απαντούν πως "τη φτιάχνεις όπως έφτιαξαν την 25η Μαρτίου", αλλά αυτα είναι ανθελληνικά και τα λένε οι ανθέλληνες και όχι οι ελληνοπρέπεις νεοέλληνες)

Πρώτο πρώτο λοιπόν, βρήκα αυτό

ΟΚ οι "Σπαρτιατικές Μόρες" (ή μωρές) έχουν ορίσει την ημερομηνία ένα μήνα μετά από τους "πατριώτες", στις 24 Αυγούστου. Επιπλέον ξέρουν και την ημερομηνία διεξαγωγής της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Εντυπωσιακότατο.

Πόσο έγκυρες όμως είναι οι πληροφορίες τους;

Ψάχνοντας πάλι, αναζητώντας πληροφορές που θα μου έδιναν ένα μέτρο εκτίμησης της αξιοπιστίας των "μορών", εντόπισα και το σκοπό τους. Ομολογώ πως εκείνο το "αρχαιοπρεπές άγημα" δε μου πολυγέμισε το μάτι.

Αντιθέτως μου άδειασε την πεποίθηση πως κάποιοι πράγματι είχαν ψάξει και είχαν βρει την ημερομηνία διεξαγωγής της μάχης.

Ξαναέπιασα την αναζήτηση...

Είναι διαδεδομένη η άποψη πως στο εξωτερικό οι μετανάστες κάνουν καλή δουλειά, τόσο στα εστιατόρια τους (διάβαζε επιχειρήσεις τους) όσο βέβαια και σαν υπάλληλοι, σαν επιστήμονες σαν ερευνητές.

Μετανάστευσα λοιπόν ιντερνετικά αναζητώντας την αλήθεια, μέχρι το Σίδνεϋ για να βρω τους "αρχαίους" που όσο να 'ναι (σχιζολεξία που θα έλεγε πολύ σωστά, και κάποιος που αγαπά τη γλώσσα) μπορεί να έχουν την πληροφορία από πρώτο χέρι .

Όπως μάλλον θα διαπιστώσατε κι εσείς ακολουθώντας τα λινκ, τίποτα δε βγήκε και από τους αρχαίους.

Ξανα μανα στη γύρα....

Μια και ήμουν στο εξωτερικό, είπα να πεταχτώ μέχρι τη Wikipedia που δίνει πολλές φορές χρησιμότατες πληροφορίες. Από τη Wikipedia βρήκα αυτό το άρθρο που δικαιώνει (περίπου) τις Μόρες, τοποθετώντας τη μάχη των Θερμοπυλών Αύγουστο - Σεπτέμβριο του 480 πΧ. αλλά
διαφωνεί στον υπολογισμό των στρατιωτών του ελληνικού συμμαχικού μετώπου. Οι Μόρες αναφέροουν 2.900 στρατιώτες και 7.000 βοηθούς (δούλους) ενώ η Wikipedia αναφέρει 7.000 στρατιώτες σκέτα.

Είναι αυτό κάτι που μειώνει την αξιοπιστία των Μορών ή της Wikipedia αντίστοιχα;

Επιπλέον μπορεί όλοι να έχουν δίκιο, αφού στη Wikipedia βρήκα και το ότι δεν υπάρχει μία μάχη των Θερμοπυλών αλλά έξι (6);

1. Μάχη Φωκιείς x Θεσσαλοί: Οι Φωκιείς κράτησαν το στενό.
2. Μάχη Ελλήνων υπό το Λεωνίδα x Πέρσες λαο υπήκοοι υπό τον Ξέρξη. Οι Πέρσες πέρασαν.
3. Μάχη Νοτίοι Έλληνες x Μακεδόνες υπό τον Φίλιππο Β΄: Οι Μακεδόνες πέρασαν.
4. Μάχη Αιτωλοί και συμμάχοι x Γαλάτες υπό τον Βρένο: Οι Αιτωλοί κράτησαν το στενό.
5. Μάχη Αντιόχος Γ΄και σύμμαχοι x Ρωμαίοι: Οι Ρωμαίοι πέρασαν.
6. Μάχη Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί x Γ΄ Ράιχ (1941): Οι Ναζί πέρασαν.

Τώρα μάλιστα..............

Ας ψάξω κι άλλο λίγο.

Επισκέφτηκα τον ιστότοπο του συγγραφέα και συνιδρυτή του Υπάτου Συμβουλίου Ελλήνων Εθνικών, Β. Ρασσιά όπου πληροφορήθηκα πως η μάχη των Θερμοπυλών έγινε στις 17,18,19 Αυγούστου σε τρεις (3) φάσεις. Πάνω που πήγαινα να καταλήξω, ξαναμπερδεύτηκα. 24-25 Ιουλίου, 24-25 Αυγούστου ή 17-18-19 Αυγούστου;

Βέβαια οι δύο πρώτοι (πατριώτες και Μόρες) γιορτάζουν και επετείους και εκφωνούν και πανηγυρικούς αλλά αυτό δεν προσθέτει αξιοπιστία στους ισχυρισμούς τους.

Τρέχω στο βαρβάτο ΠαΣυΑ, και βλέπω πως η μάχη των Θερμοπυλών έγινε στις 14 Αυγούστου. Δινω τη αποθηκευμένη σελίδα γιατί το ΠαΣυΑ μετακόμισε εδώ πια.

Αλλού διατείνονται πως "Η ημερομηνία ήταν 18 Αυγούστου. Αυτή τη μέρα διαλέξαμε γιατί αυτη ήταν και η ημερομηνίαδιεξαγωγής της μάχης των Θερμοπυλών".

Τελικά αγαπητοί πατριώτες, ελληνολάτρεις, ελληνόψυχοι και πατριδολάγνοι, ομονοήστε.

Βγάλτε μια ημερομηνία, να τη μάθουμε κι εμείς, να φτιάξουμε μία ακόμα αργία (εθνικής εορτής βεβαίως βεβαίως) να την κολλάμε στην άδεια και έτσι να απολαμβάνουμε μία ακόμα μέρα αδείας ή αν πέφτει Παρασκευή - Δευτέρα, να φτιάχνουμε τριήμερα, ή ακόμα αν κολλάει στο 15αύγουστο, να φτιάχνουμε και τετραήμερα.

Πιο καλά, κάντε το ίδιο για το Μαραθώνα, τη Σαλαμίνα, τις Πλαταιές, την Ισσό, τα Γαυγάμηλα, τα Σούσα και ότι άλλο θέλετε. Βάλτε να βοηθήσει και ο Άδωνις. Εκτός αν σας φέρει και τον Άνθιμο μαζί του, οπότε θα απορρίψει τις προ του 4ου αιώνα μΧ μάχες.

Να είστε σίγουροι πως θα βρείτε πολλους που θα σας λατρέψουν...




_____________________________

Παλιά σχόλια (75)
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή