24 Μαΐ 2011

Veneno

24 Μαΐ 2011 , 8:48 π.μ.

Άψινθος, δάτουρα, και υποκύαμος,

ακόνιτον, ελλέβορος, και κώνειον –

όλ’ αι πικρίαι και τα δηλητήρια–

τα φύλλα των και τ’ άνθη τα φρικτά θα δώσουν

διά να γίνουν αι μεγάλαι ανθοδέσμαι

που θα τεθούν επί του φαεινού βωμού –

α, του λαμπρού βωμού εκ λίθου Μαλαχίτου –

του Πάθους του φρικτού και του περικαλλούς.


(Κ.Π. Καβάφης - Ανθοδέσμαι -Πενήντα οκτώ ποιήματα)




Η εξαθλίωση είναι εδώ. Είτε με μέτρα είτε με “παρεμβάσεις”, η αδικία δε φτιασιδώνεται πια. Όσο και αν η τηλεοπτική πλύστρα στη σκάφη του ΣΚΑΙ προσπάθησε να εξωραϊσει υπογείως τον υπουργό της φτώχειας του πολίτη, δεν τα κατάφερε. Γιατί ακόμα και τα καλύτερα μπιχλιμπίδια που προσπάθησε να του φορέσει, απλά καταδείκνυαν ακόμα περισσότερο την ασχήμια του μυαλού και των προθέσεων του.


Και ο πρόεδρος ΓΑΠ; Και αυτός φορώντας την εσθήτα του “Σωτήρα”, το μόνο που καταφέρνει είναι να φαντάζει ακόμα πιο γελοίος ειδικά όταν κραυγάζει πως “δεν αποκλίνω από το στόχο μου που είναι η σωτηρία της πατρίδας”. Η σωτηρία που ζητάει μόνο ο πλούσιος τραπεζίτης και ο ανήθικος χρηματιστής.


Και η αντιπολίτευση; Και αυτή αξιωματική και ήσσον, χαμένη συμμετέχει στον εικονικό πόλεμο με τους όρους του αντιπάλου. Του αντιπάλου που δεν έχει καμία ηθική αναστολή αλλά εξαντλεί τις ηθικολογικές παραινέσεις του προτεταμένου δακτύλου, στην πρώτη λαϊκή κινητοποίηση. Με δύναμη αμοιβάδας και αποφασιστικότητα μικροαστού. Και αυτά μόνο για εκείνους που δε συνεργάζονται με τους “Σωτήρες” γιατί η κατ’ όνομα αντιπολίτευση και ουσιαστική σύμμαχος του σωτήρα, πήρε τη θέση της πέμπης φάλαγγας στη Μαδρίτη.


Και ο “εγγυητής του πολιτεύματος” και δανειστής - χρηματοδότης της ροζ βίλας; Περιμένει κι αυτός τη “Σωτηρία”. Άλλωστε στην ηλικία του, όλοι οι άνθρωποι περιμένουν μία σωτηρία. Έστω και την έσχατη.


Ο Αλεξανδρινός, μίλησε και για την Τράπεζα του Μέλλοντος.


Την δύσκολη ζωή μου ασφαλή να κάνω

εγώ στην Τράπεζα του Μέλλοντος επάνω

πολύ ολίγα συναλλάγματα θα βγάλω.


Κεφάλαια μεγάλ’ αν έχει αμφιβάλλω.

Κι άρχισα να φοβούμαι μη στην πρώτη κρισι

εξαφνικά τας πληρωμάς της σταματήσει.


(Από τα κρυμμένα ποιήματα)


Το Μέλλον είναι πια εδώ Αλεξανδρινέ


________________________________________

Κάντε ησυχία μη ξυπνήσουμε τους Έλληνες

Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή