20 Μαΐ 2014

Ο Άδωνις αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Χαλκιδική ως δημοψήφισμα ενάντια στις εξορύξεις

20 Μαΐ 2014 , 12:36 π.μ.


Εντάξει, ο τίτλος του άρθρου είναι ψαρωτικός. Το υστερικό τσιχουάουα του Σαμαρά δεν θα αποδεχόταν ποτέ ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο δεν θα συνέφερε τα ιδιωτικά συμφέροντα που εξυπηρετεί, όσο κι αν επικαλείται συνεχώς τις νομότυπες διαδικασίες.

Ο Άδωνις στην πραγματικότητα θα αποδεχόταν το αποτέλεσμα των εκλογών ως δημοψήφισμα υπέρ των εξορύξεων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, μόνο αν ήταν ευνοϊκό για τον δήμαρχο του Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα. Για τον Άδωνη μία επανεκλογή του Πάχτα, δηλαδή μια ανανέωση της εκλογικής εμπιστοσύνης των κατοίκων του δήμου Αριστοτέλη στο πρόσωπο του κατεξοχήν υπέρμαχου των εξορύξεων, θα ταυτιζόταν αυτόματα με ένα μεγάλο πράσινο φως των κατοίκων υπέρ της συνέχισης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Για τον Άδωνι, οι δημοτικές εκλογές στον δήμο Αριστοτέλη δεν ήταν μόνο αυτοδιοικητικές. Ήταν ένα είδος δημοψηφίσματος.

Πώς το ξέρουμε αυτό;

Είναι απλό. Μας το είπε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής στον ΣΚΑΪ, το βράδυ της 18ης Μαΐου 2014, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων:




Άδωνις: Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πολύ σε τοπικά δημοψηφίσματα. Κι έχει πει πολλές φορές πως στηρίζει τοπικά δημοψηφίσματα. Ένα από τα θέματα τα οποία ανηγόρευσε σε τεράστιο ζήτημα με συγκρούσεις ασταμάτητες -και το λέω, γιατί έχω πάρει κι εγώ θέση πολύ έντονη δημόσια γι' αυτό- ήταν το θέμα του χρυσωρυχείου στις Σκουριές. Το θυμόμαστε όλοι, δεν είναι ανάγκη να επανέλθουμε. Μολότοφ, φασαρίες, τρομοκρατικές ενέργειες, λάστιχα και τα λοιπά.
Είχαμε λοιπόν εκλογές εκεί πέρα. Και ο δήμαρχος, ο οποίος υποστηρίζει το χρυσωρυχείο, ο κύριος Πάχτας, επήρε 68%. Ερώτηση. Εγώ θέλω να κάνω ερώτηση τώρα. Το ότι πήρε 68%, τελείωσε, αυτό βγήκε, αυτό πήρε ο δήμαρχος, που ήθελε ο Καμμένος να τον λιντσάρουνε, που έχει γίνει όλη αυτή η φασαρία, τα ξέρουμε όλα αυτά, έτσι; Ωραία.
Πορτοσάλτε: Που δεν μπορούσε να πάει τώρα στο χωριό να βγάλει λόγο...
Άδωνις: Εντάξει, έχω πάει κι εγώ εκεί, δεν μ' αφήναν να πάω στην Ιερισσό, τα ξέρω αυτά. Άλλο ρωτάω τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Θα το ρωτάω κάθε μέρα από σήμερα απλά, για να πάρω μια απάντηση σαφή. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπέρ των τοπικών δημοψηφισμάτων, από σήμερα θα σεβαστεί το τοπικό δημοψήφισμα στην περιοχή αυτή; 

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική. Ο Πάχτας δεν επανεξελέγη. Ηττήθηκε από τον Ιωάννη Μίχο, τον αντίπαλό του και επικεφαλής του συνδυασμού Κίνημα Ανάπτυξης, και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Δεν έλαβε 68%, αλλά 46,9%, υπολειπόμενος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και αρκετές εκατοντάδες ψήφους από τον Μίχο, ο οποίος κατοχύρωσε τη θέση του δημάρχου από την πρώτη Κυριακή (μια μεγάλη δικαίωση για τους αγωνιζόμενους κατοίκους και όσους πρωτοστάτησαν στον αγώνα κατά της πολυεθνικής των χρυσοθήρων, βιώνοντας στο πετσί τους τη μαφιόζικη τρομοκρατία τους).




Γιατί τότε ο Άδωνις επιδόθηκε σε τέτοιους πανηγυρικούς υπέρ του Πάχτα; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι βιάστηκε να προδικάσει το αποτέλεσμα, κρίνοντας από την πρώτη καταμέτρηση των ψήφων στην εκλογική περιφέρεια της Αρναίας, που πράγματι έδιναν στον υπάλληλο των χρυσοθήρων μία εντυπωσιακή πρωτιά, άνω του 70%. Όταν όμως άρχισαν να καταμετρώνται τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων των Σταγείρων-Ακάνθου, χωριών όπου αναπτύσσονται οι μεταλλευτικές δραστηριότητες, τα ποσοστά του εκλεκτού της "Ελληνικός Χρυσός" και της Eldorado Gold έκαναν ελεύθερη πτώση στο κενό, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ του Μίχου.





Ο Άδωνις δεν ήταν ο μόνος που βιάστηκε. Την ίδια γκάφα διέπραξαν και κάποιοι άλλοι πρόθυμοι του διαπλεκόμενου διαδικτυακού τύπου, που δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για την επιδιωκόμενη επανεκλογή του Πάχτα:





Ευσεβείς πόθοι για τους επιδοτούμενους προπαγανδιστές των χρυσοθήρων. Και μένει να δούμε στη συνέχεια τι συνέπειες επιφυλάσσουν για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες τα νέα ανατρεπτικά δεδομένα που προέκυψαν από τις εκλογές.

Εδώ ωστόσο θα σταθούμε σε κάτι άλλο. Ακούσαμε τον Άδωνι να μας λέει, σε μια έξαρση πρόωρου ενθουσιασμού, ότι αποδέχεται την αντίληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της αναγκαιότητας τοπικών δημοψηφισμάτων -και ως τέτοιο αντιμετώπισε την εκλογική μάχη στο δήμο Αριστοτέλη. Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι κέρδισε ο Πάχτας, ο Άδωνις ανακοίνωσε ότι θα ρωτάει επανειλημμένα τον ΣΥΡΙΖΑ αν σέβεται το τοπικό δημοψήφισμα στην Ιερισσό.

Εύλογα, το ερώτημα αντιστρέφεται. Και ρωτάμε τον Άδωνι: τώρα που γνωρίζουμε ότι τη μάχη της Χαλκιδικής την κέρδισε ο Μίχος, θα σεβαστεί ο Άδωνις και η κυβέρνησή του το αποτέλεσμα του τοπικού δημοψηφίσματος ΚΑΤΑ των εξορύξεων χρυσού; 

Το ερώτημα βέβαια είναι ρητορικό και δεν περιμένουμε να λάβουμε απάντηση. Ο Άδωνις έχει αποδείξει άπειρες φορές πως όσο λαλίστατος είναι όταν παραληρεί άνευ αντιλόγου, τόσο βάζει την ουρά στα σκέλια όταν του φέρνουν στοιχεία που αντικρούουν τους ισχυρισμούς του. 

Ένας παραπάνω λόγος που ο κύριος υπουργός δεν θα απαντήσει, είναι το γεγονός ότι η αντιστροφή του συμπεράσματός του θα είχε δυσμενείς συνέπειες για τις επιδιώξεις του υπέρ των χρυσοθήρων. Ο ίδιος έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ των εξορύξεων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής με τέτοιο ζήλο, που ούτε οι εκπρόσωποι της Eldorado Gold δεν έχουν επιδείξει. 

Πολέμιος κάθε συλλογικής αντίδρασης των κατοίκων ενάντια στο τεράστιο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στη Χαλκιδική, και φανατικός υπέρμαχος της κρατικής καταστολής στην υπηρεσία του ιδιωτικού κεφαλαίου, ο Άδωνις είχε παρευρεθεί και εκφωνήσει λόγο στη στημένη εκδήλωση-φιάσκο της Eldorado Gold, στις 2/3/2013, στη Μεγάλη Παναγιά.

Τώρα που έχει καταγραφεί και στις κάλπες η πραγματική βούληση του ιερισσιώτικου λαού, θα σεβαστεί την ετυμηγορία του να διωχθούν κλωτσηδόν οι χρυσοθήρες από τη γη του; Ή θα ζητήσει από τον Δένδια να ξαναεισβάλουν τα ΜΑΤ στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής επειδή δεν επανεξέλεξαν τον εκλεκτό υπαλληλίσκο των φίλων του;



Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή