15 Οκτ 2010

Το πουλί της ΟΝΝΕΔ (update2)

15 Οκτ 2010 , 1:46 μ.μ.
Αυτό τον καιρό διακινείται μέσω twitter και Facebook χάριν ιλαρότητας μια ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ που αφορά ένα διαγωνισμό για το καινούριο λογότυπό της. Υπάρχουν μερικές καλές προτάσεις, αρκετές φαιδρές αλλά υπάρχουν και άλλες... ύποπτου προσανατολισμού και με αυτές θα ασχοληθούμε κυρίως, έχουμε να κάνουμε ορισμένες διαπιστώσεις για την πολιτική ποιότητα των προτάσεων.
 Για να ξεκινήσουμε από τα μαλακά, βλέπουμε αυτό:
Εντάξει, η ΟΝΝΕΔ δεν είναι δα η UNICEF οπότε και είναι εντελώς άστοχη πρόταση. Εκτός αν υπονοεί πως ο κομματισμός πρέπει να ξεκινά από το νηπιαγωγείο οπότε η πρόταση γίνεται διπλά άτυχη. Παρόλα αυτά, τσίμπησε έξι ψήφους προς το παρόν.

Είναι καλόγουστο λογότυπο αλλά όχι τόσο ταιριαστό για πολιτικό χώρο που απεχθάνεται τον πλουραλισμό των πολιτικών χρωμάτων, χώρια που θα ταίριαζε καλύτερα σε Athens Gay Pride. Αλλά έστω, πήρε και οκτώ ψήφους.
Κάποιος να πει στον σχεδιαστή και τους εβδομήντα εννιά ψηφοφόρους πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πριν έξι χρόνια και πως θα τους φιλοξενήσουμε ξανά στο έδαφός μας σε πενήντα - εκατό χρόνια πάλι. Απορώ που ψηφίστηκε ένα τόσο ξεπερασμένο όσο κι εξαντλημένο σχέδιο.


Ο σχεδιαστής είναι σαΐνι, δε λέμε, αλλά έχουμε μια καλύτερη πρόταση, του τη φτιάξαμε στα γρήγορα:


Με τα δύο παρακάτω υπάρχει ένα θέμα:



Ενώ εμφανέστατα εδώ υπάρχει μεράκι, κάτι δεν κολλάει με την επιλογή του μικρού "ν" ανάμεσα στα κεφαλαία: στην όψη τείνει προς το ύψιλον και μοιραία έρχεται στο νου η μιαρή ΥΕΝΕΔ. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως όταν αφήνεται σχεδόν άθικτο το ΝΕΔ, μοιραία το μυαλό κάνει πολιτικούς συνειρμούς. Σωστά;

Τώρα όμως τα πράγματα ζορίζουν. Γιατί, μέχρι στιγμής, σε είκοσι τουλάχιστον προτάσεις έχει επιλεγεί σαν βάση το σύμβολο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που είναι το περιστέρι, σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών σχεδίων. Αυτή η εμμονή δεν έχει να κάνει πάντα με την φοιτητική προέλευση των σχεδιαστών, σε ορισμένες περιπτώσεις τα πολιτικά κίνητρα γίνονται εμφανή όταν το προτεινόμενο "πουλί της ΟΝΝΕΔ" συνδυάζεται συνειρμικά, εντελώς ακόπιαστα, με ένα άλλο πολύ γνωστό "πουλί". Ας τα δούμε αναλυτικά.
Για αρχή, ο σχεδιαστής του λογότυπου γράφει μεταξύ άλλων: Έχει προστεθεί η φλόγα η οποία εκπέμπει το πάθος και τη δυναμική της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας, κάνοντας συνηρμούς σύζευξης με τη Νέα Δημοκρατία. Μέσα από τη φλόγα αποκαλύπτεται η πουλάδα, το σύμβολο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Μόνο που η πουλάδα είναι το θηλυκό κοτόπουλο, η νεαρή κότα κατά λεξικό Μπαμπινιώτη. Αλλά και η φλόγα κάτι θυμίζει... πάμε παρακάτω.
΄

Εδώ όμως έχουμε έναν κύκνο αλλά φαίνεται βλοσυρός, επιθετικός όσο και οργισμένος. Γιατί; Ας πάμε στο επόμενο.


Γράφει ο σχεδιαστής: ΟΝΝΕΔ, η εξέλιξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Έτσι και η πουλάδα [σ.σ. άντε πάλι...] ανοίγει τα φτερά της να πετάξει ψηλά [...] Τα ανοιχτά φτερά συμβολίζουν την εξέλιξη, την ανεξαρτησία των νέων όσον αφορά τις ιδέες τους για το μέλλον. Το ΟΝΝΕΔ ιριδίζει στα χρώματα της οργάνωσης. Το χρώματα της πουλιού είναι από το κίτρινο ως το κόκκινο. Κίτρινο, το χρώμα που σχετίζεται με την πνευματικότητα. Πορτοκαλί, το χρώμα της εμπιστοσύνης και της σιγουριάς (κάτι που χρειάζεται μια πολιτική οργάνωση νέων στις μέρες μας). Τέλος το Κόκκινο, το χρώμα της ζωντάνιας, το χρώμα της ανησυχίας, το χρώμα του δυναμισμού, ένα χρώμα που συμβολίζει τους νέους ανθρώπους. Μόνο που είναι αδύνατο να αποφύγει κανείς το συμβολισμό με τα ανοιχτά φτερά σε στυλ φοίνικα εξαιτίας της χρωματικής παλέτας. Σωστά το σκεφτήκατε, εδώ έχουμε το περίφημο πουλί της χούντας! Δείτε το επόμενο.

Συγνώμη αλλά η αναφορά στο πουλί της χούντας είναι ξεκάθαρη. Συμφωνεί και ο Άρης Δημοκιδής στη LIFO. Την επιβεβαιώνει και το σχόλιο κάποιου Στέλιου που συνοδεύει την πρόταση: H EΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΦΥΨΟ. Μην κάνετε τόσο θόρυβο ωρε «δημοκράτες»... Αλλά δεν τελειώσαμε ακόμα.

Ο Αριστείδης Σκυλίτσης, ο χουντικός δήμαρχος του Πειραιά, θα ξετρελαινόταν με αυτό. Αν και δεν έχει το πουλί αλλά τη φλόγα, εν τούτοις σκεφτείτε τι σας θυμίζει η χρωματική παλέτα. Είναι ακριβώς η ίδια με την κάτωθι:


Παίδες, μη βήχετε τόσο πολύ. Θα πιαστεί ο λαιμός σας κι εμάς η κοιλιά από το γέλιο. Η αναφορά στον Σκυλίτση δεν είναι τυχαία, εκείνος σχεδίασε την περίφημη αφίσσα. Το επάγγελμά του ήταν διαφημιστής.

Μετά απ' όλα αυτά καταθέτουμε και τη δική μας πρόταση για το καινούριο λογότυπο της ΟΝΝΕΔ.



----------------

Για να μην γινόμαστε υπερβολικά σκληροί, να προτείνουμε την καλύτερη πρόταση που μας άρεσε. Πρόκειται για αριστούργημα μεταμοντέρνας γραφιστικής τέχνης που μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις. Όπως γράφει ένας σχολιαστής: θέλω οπωσδήποτε το συγκεκριμένο λογότυπο στο κουβερλί της εγκύου γυναίκας μου!  Θεσπέσιο!
UPDATE:

Παίδες είπαμε να μην βήχετε τόσο δυνατά. Έχουμε φρέσκο πράμα σήμερα:


Πολύ κραυγαλέο σε σχέση με αυτό:


UPDATE2

Πήρανε φόρα. Μεγάλη φόρα. Πάρα πολύ μεγάλη φόρα, προς την κατηφόρα.



Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή