24 Ιουλ 2014

Η Χρυσή Αυγή στο Μαρούσι: όταν η "θεωρία των δύο άκρων" τροφοδοτεί τη ναζιστική βία

24 Ιουλ 2014 , 5:05 π.μ.

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση επέλεξε στις 11/7/2014 η υπόδικη συμμορία της Χρυσής Αυγής να μεταφέρει τα γραφεία της από το Νέο Ηράκλειο στο Μαρούσι. Τα εγκαίνια της ναζιστικής σφηκοφωλιάς προαναγγέλθηκαν από την ιστοσελίδα της οργάνωσης μόλις λίγες ώρες πριν, επιβεβαιώνοντας τον φόβο των νεοναζί για τις μαζικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε στην τοπική κοινωνία του Αμαρουσίου η κίνηση αυτή.

Παρόλα αυτά, άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά των αντιφασιστών και αντιφασιστριών της περιοχής, αριστερών οργανώσεων και της δημοτικής παράταξης "Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι", που κινητοποίησαν έναν αριθμό κόσμου ενάντια στα εγκαίνια των ναζιστικών γραφείων. Ο περιφερόμενος θίασος των χρυσαυγιτών, οι πασίγνωστοι, πλέον, όσο και επώνυμοι 40-50 νοματαίοι με τις επίσης πασίγνωστες φάτσες, κατέφτασαν από διάφορες μεριές της Αττικής για να δώσουν ένα, υποτίθεται, "δυναμικό παρόν" στο νέο άντρο που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν στα βόρεια. Το πόσο συμβολικό χαρακτήρα ήθελαν να δώσουν σε αυτά τα εγκαίνια φάνηκε από την παρουσία πρωτοκλασάτων βουλευτών και στελεχών (όπως οι Η. Παναγιώταρος και Κ. Μπαρμπαρούσης), όσων τουλάχιστον δεν έχουν προφυλακιστεί.

Όμως ο αντιφασιστικός κόσμος της περιοχής δεν τους έκανε τη χάρη να κάνουν έναν άνετο περίπατο στο δήμο των βορείων προαστίων. Νεολαίοι της περιοχής έδωσαν το στίγμα της συγκρουσιακής αντιπαράθεσης, ενημερώνοντας παράλληλα τους κατοίκους για τις προθέσεις της Χρυσής Αυγής να δημιουργήσει άλλον ένα θύλακα εγκληματικής δράσης στη γειτονιά τους.





Μετά το σόου της πρώτης μέρας, το ζήτημα μεταφέρθηκε και σε πολιτικό επίπεδο κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης 15 Ιουλίου. Η θυελλώδης συνεδρίαση προκλήθηκε κατόπιν της κατάθεσης ψηφισμάτων από τις παρατάξεις "Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι" και "Εκτός των Τειχών" κατά της λειτουργίας των γραφείων της συμμορίας.

Η πλειοψηφία των αιρετών εκπροσώπων του δήμου δυστυχώς φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. Αντί να ληφθεί υπόψη η εμπειρία από την καταγραμμένη δολοφονική βία της Χρυσής Αυγής σε άλλες γειτονιές της Αττικής, αντί η ιστορία να έχει διδάξει ότι η βία δεν είναι το μέσο για την επιβολή των ιδεοληψιών του ναζισμού, αλλά ο αυτοσκοπός της δράσης του, ανασύρθηκε για άλλη μια φορά από το νεκροτομείο η όζουσα από την προχωρημένη αποσύνθεση θεωρία των "δύο άκρων". Ναι, αυτή η θεωρία που πνίγηκε στο αίμα των εκατοντάδων θυμάτων της ναζιστικής οργάνωσης (με κορυφαία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα), αλλά και στην αμετροέπεια του Samaras' voice και κατά δήλωσή του αντικομμουνιστή Τάκη Μπαλτάκου.

"Δεν θα ανεχθούμε οδομαχίες στο Μαρούσι, απ' όπου κι αν προέρχονται. Δεν πρόκειται να δώσουμε εικόνα ανοχυρώτης πόλης και θα υπάρξει αμείλικτη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων". 

Με αυτή την φράση εγκαινίασε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης την τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η διοίκηση ως προς το άνοιγμα των ναζιστικών γραφείων. Για τον εκλεκτό της γαλάζιας παράταξης στο Μαρούσι, η δολοφονική δράση της οργάνωσης που βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης εξισώνεται επιπόλαια με την αντιφασιστική δράση πολιτών που αρνούνται να υποδεχτούν με ροδοπέταλα την επέλαση του μίσους στη γειτονιά τους.

Ο δήμαρχος έδειξε οργισμένος για το περιεχόμενο φέιγ βολάν που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες, στο οποίο αποτυπώνονταν κατηγορίες ότι η διοίκησή του "κάνει τα στραβά μάτια" στην έλευση των φασιστών. Και θύμισε το ψήφισμα που είχε καταθέσει η δημοτική αρχή τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη δολοφονία στο Κερατσίνι, αλλά και το αντίστοιχο ψήφισμα για τη διπλή δολοφονία έξω από τα γραφεία της Χ.Α. στο Νέο Ηράκλειο. Τόνισε μάλιστα ότι "στο πρώτο ψήφισμα για τη δολοφονία Φύσσα είχαμε ομοφωνία, όμως στο δεύτερο υπήρξαν πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν το ψήφισαν".

Μάλλον πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Πατούλη πως, όσο κι αν επικαλείται την πίστη του στον άνθρωπο και στις ανθρώπινες αξίες (πίστη που ασπάζεται εκ προοιμίου κάθε αντιφασίστας), αποτελεί τεράστιο εννοιολογικό και ουσιαστικό σφάλμα η ταύτιση δύο γεγονότων ολοκληρωτικά ασύνδετων μεταξύ τους: στην περίπτωση του Κερατσινίου ένας νέος άνθρωπος δολοφονήθηκε προμελετημένα από οργανωμένους έμμισθους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Δεν "ανήκε" σε κάποιο κόμμα, δεν προκάλεσε κανέναν, δεν ήταν μπλεγμένος σε μαχαιρώματα και δουλειές της νύχτας. Το μόνο του "έγκλημα" ήταν ότι δεν ασπαζόταν τα "άρια" ιδεώδη των νοσταλγών του Γκαίμπελς.

Στην περίπτωση του Νέου Ηρακλείου δολοφονήθηκαν δυο μπράβοι που φυλούσαν τα γραφεία μιας χαρακτηρισμένης από τη δικαιοσύνη "εγκληματικής οργάνωσης", 40 μόλις μέρες μετά τη χρυσαυγίτικη δολοφονία Φύσσα. Όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, δεν επρόκειτο για απλούς παραπλανημένους οπαδούς της Χ.Α., αλλά για μυημένα μέλη των ταγμάτων εφόδου της, τραμπούκους που πιθανόν να είχαν συμμετάσχει σε επιθέσεις κατά ντόπιων και μεταναστών, φωτογραφημένους πρόσφατα σε τελετή ορκωμοσίας μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη όπου όλοι μαζί όμνυαν χιτλερικό όρκο στη σημαία της Βέρμαχτ, του γερμανικού στρατού που αιματοκύλισε κάποτε την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Όσο κι αν μας θλίβει ο βίαιος θάνατος δύο νέων ανθρώπων που έπεσαν θύματα των επιλογών τους με τη συνειδητή τους στράτευση στον υπόκοσμο, η τοποθέτησή τους στο ίδιο βάθρο με τον Παύλο Φύσσα δεν είναι μόνο ύβρη απέναντι στη μνήμη του, αλλά και μια προκλητική προσπάθεια θυματοποίησης και αγιοποίησης νεοναζιστών μαχαιροβγαλτών μπράβων (ακόμη κι αν θέλουν κάποιοι να εξωραΐσουν την πραγματικότητα, οι λέξεις είναι ακριβείς μία προς μία ως προς τον χαρακτηρισμό των δολοφονημένων του Ν. Ηρακλείου). Δύο νεοναζιστές μπράβοι που φρουρούσαν τα γραφεία μιας εγκληματικής συμμορίας βρέθηκαν στον λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Και αυτό δεν εμπεριέχει τίποτα το ηρωικό ώστε ο δήμαρχος Αμαρουσίου να κουνάει το δάχτυλο σε όσες παρατάξεις δεν υπερψήφισαν την.. αγιοκατάταξη των νεοναζί στη χωρεία των "θυμάτων της βίας".

Ακόμα πιο προκλητική όμως ήταν η τοποθέτηση του δημ.συμβούλου της διοίκησης Στέφανου Τσιπουράκη που αμφισβήτησε μέχρι και το τι συνεπάγεται το άνοιγμα των γραφείων της Χ.Α. σε μια γειτονιά: "Η πόλη δεν έχει υποφέρει από τη Χ.Α. αλλά από τη δράση ατόμων με ορμητήριο παλιά βίλα της πόλης" (εννοώντας προφανώς την κατάληψη στη βίλα Κούβελου).

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της "Ενότητας και Ανατροπής" Λευτέρη Μαγιάκη:

"Όταν σε μια πόλη γίνονται τόσο σημαντικά γεγονότα όπως η λειτουργία γραφείων της Χ.Α. που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από δάχτυλό μας. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι στην περιοχή έχουν γίνει αρκετές επιθέσεις της Χ.Α. εναντίον συμπολιτών μας σε Κηφισιά, Μεταμόρφωση, αλλά και σε μαθητές σε σχολεία. Πολλοί θα επικαλεστούν ως επιχείρημα ότι το κόμμα είναι νόμιμο, έλαβε 7% στις πρόσφατες ευρωεκλογές, άρα δεν μπορούν να κλείσουν τα γραφεία του οπουδήποτε. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά η πολιτική που έχουμε ως Σώμα απέναντι σε μια υπόδικη οργάνωση με τα μισά στελέχη της κλεισμένα στον Κορυδαλλό. Η σιωπή μας είναι συνενοχή".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του "Εκτός των Τειχών" Δημήτρης Πολυχρονιάδης μίλησε για "προσπάθεια εξίσωσης των φασιστών με τους αγωνιστές του κινήματος και τους πολιτικούς χώρους που δεν έχουν δώσει την παραμικρή αφορμή στο Μαρούσι, αντιθέτως, έγιναν στόχος επιθέσεων από χρυσαυγίτες, όπως τα 2 μέλη του συνδυασμού μας που ήταν εκλογικοί αντιπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Κηφισιά κατά τις ευρωεκλογές". Πρόσθεσε επίσης ότι "πλέον το πρόβλημα έφθασε στα σπίτια μας, είδαμε ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ προς τους διαδηλωτές. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, το συντονιστικό μας όργανο θα προχωρήσει σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, απ' όπου δυστυχώς η δημοτική αρχή θα είναι και πάλι απούσα".

Η ένταση κατά τη συνεδρίαση της 15/7 κορυφώθηκε, όταν ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Νίκος Αλεπούς επιτέθηκε στις αριστερές παρατάξεις της μειοψηφίας χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως "αντάρτικο πόλεων", "υποστηρίζετε τη βία και την πάλη των τάξεων", "όλοι ξέρουμε ότι στις παρυφές των κομμάτων σας υπάρχουν κάποια "καλά παιδιά".

Η φιλικά προσκείμενη στον Πατούλη τοπική εφημερίδα "Αμαρυσία", η οποία δημοσίευσε τα αποσπάσματα της συνεδρίασης, επέλεξε ως κεντρικό τίτλο του εξωφύλλου της το χιλιοειπωμένο κλισέ "Οχι στη βία απ' όπου κι αν προέρχεται".




Το πολυαγαπημένο αυτό κλισέ των κάθε λογής "ισαποστάκηδων", εκτός του ότι έχει αποτελέσει έξοχο παράδειγμα αντιφατικότητας και αυτοαναίρεσης καθώς και αντικείμενο συστηματικής σάτιρας, τοποθετήθηκε από την εφημερίδα μπροστά από δυο φωτογραφίες: της εισόδου της.. καγκελαρίας της Χ.Α. στη Μεσογείων και των θραυσμάτων μιας πέτρας πεσμένης στο οδόστρωμα κατά τα εγκαίνια του παραρτήματος της καγκελαρίας στο Μαρούσι. Ετσι, για να αντιληφθούν και οι πιο ανυποψίαστοι τη σοβαρότητα της θεωρίας των δύο άκρων...


Όχι στη βλαχοδημαρχοκιτσαρία
απ' όπου κι αν προέρχεται.

Για περισσότερη διασκέδαση, εδώ.


Το πόσο αποτελεσματική ήταν η τακτική των ίσων αποστάσεων και της καταδίκης-της-βίας-από-όπου-κι-αν-προέρχεται που διακήρυξε η διοικούσα παράταξη του Πατούλη, ήρθε να επιβεβαιωθεί με τραγικό τρόπο, περίπου δύο εβδομάδες μετά τα εγκαίνια των γραφείων της Χ.Α., με την πρώτη επίθεση κατά αντιφρονούντων από μέλη της ναζιστικής συμμορίας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν η εξουσία υιοθετεί αποτυχημένες εμμονοληψίες σαν αυτή των "ίσων αποστάσεων από κάθε είδους βία". Η θεωρία των δύο άκρων δεν ξεπλένει το ακραίο Κέντρο από τις εκλεκτικές σχέσεις του με το ναζισμό. Το μόνο που καταφέρνει είναι να τροφοδοτεί ξανά και ξανά τη ναζιστική βία.
Κοινοποιήστε το στο..
 
Υποσέλιδο
Κορυφή